Sökmotoroptimering

Sökordsoptimering

SEO-byrå

SEO Byrå

Vad gör en SEO byrå?

Olika steg i sökmotoroptimering

Här kan du läsa om olika steg för att lyckas med din sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering

Nödvändiga verktyg

– En dator.

Vad behövs?

– En WordPress-sajt är enklast att arbeta med. Men det går bra att med andra typer av sajter också.

Olika steg i processen

Google
Google

Börja med att kontrollera så att er sajt syns på Google. Det gör man enkelt genom att lägga in site: innan en url. Till exempel site:wikipedia.org

Sitemap
Sitemap

Börja med att skicka in en weppplatskarta till Google. Med denna kan Google hitta alla sajtens sidor. Därtill söker Google också efter länkar till er sajt på andra ställen på Internet. Därför kan du också arbeta med extern länkkraft. Mer om det längre ned.

robots.txt
robot.txt

Med en robot.txt-fil kan du tala om för Google vilka sidor Google inte ska söka igenom.

Begriplighet
Begriplighet

Det är viktigt att sajter är byggda på ett sådant sätt att besökarna på hemsidan och Google lätt kan förstå vad sidorna handlar om. Detta gör man enklast genom att se till att alla delar av en sida är noga uppmärkt med information om vad det är för typ av beståndsdel. Även är det viktigt att metabeskrivningarna är informativa och tydligt beskriver sidans innehåll. Slutligen är det en bra strategi att lägga upp strukturerad data som informerar Google om vad en sida och en sajt handlar om. Här kan du läsa mer om strukturerad data.

Mobilanpassad
Se över sajthierarkin

För det första är det viktigt att ha ett SSL-certifikat installerat. Detta ger en URL som börjar med https. För det andra är det viktigt att planera hela sajten så att användare och Google lätt och snabbt kan få en överblick. För det tredje uppskattar Google brödsmulor, som lätt visar en besökare var hen är i sidstrukturen. Här kan du läsa mer om brödsmulor. Likaså är det bra att använda text istället för bilder i länkar samt att se över sin 404-sida så att användare lätt kan hitta det de söker. För det fjärde är det viktigt att ha snygga permalänkar, som beskriver innehållet på sidorna. Likaså är det viktigt att inte har för många undersidor och underkategorier. Slutligen är det viktigt att inte ha dubbelt innehåll på domänen. Denna regel inkluderar subdomäner.

Optimera
Optimera innehållet på sajten

Marknadsför din sajt på sociala medier och undersök möjligheterna till länkning från andra sajter. Vissa webbyråer arbetar mycket med off page SEO och länkkraft. Sedan är det dags göra en sökordsanalys och hitta de nyckelord som passar er och er målgrupp. Här kan du kolla på Google verktyg för nyckelord. Kolla också in Googles sökordsrapport som du hittar i Google Search Console. Därefter är det viktigt att strukturera upp innehållet på sidor som rör dina sökfraser. Detta innebär att ni har en tydlig struktur, korta lättlästa meningar, korta stycken med rubriker som handlar om ämnet. Likaså är det bra att ha bilder på sidan med sluggar och alt-texter som handlar om ämnet. Här kan du läsa mer om bildhantering. Också är det viktigt att sidinnehållet är ärligt, inger förtroende och har ett innehåll som är informativt. Tänk i första hand på att skapa innehåll för besökaren. Vidare är det bra att ha mycket innehåll på sidan, ha interna länkar som leder till och från sidan samt ha externa länkar på sidan som länkar till andra sajter. Likaså är det viktigt att länktexten är informativ. Sist men inte minst är det viktigt att sidorna laddar snabbt. Annars kommer besökare tröttna. Du kan kolla hastighet på PageSpeed Insights. Där kan du också få tips på hur du snabbar upp sajten.

Bilder
Optimera era bilder

Använd <img> eller <picture> taggar. Också är det bra att ha ett snabbt filformat som webp och att ha lätta bilder. Dessutom är det bra att tänka på att filnamnet och alt-texten ska stämma överens med bilden och sidans innehåll.

Analysera
Mobilanpassad

Numera prioriterar Google mobilversioner av sajter. Därför är det väldigt viktig att se till att hela sajten är så kallad responsiv.

Mobilanpassad
Marknadsför

Se till att webblatskartor är uppladdade i Search Console. Också är det bra att ha en sida på Google my business.

Läs om sökordsanalys